Op de valreep: Vijf bespaartips door geld uit te geven

vuurwerk-oudnieuw.jpg

Met 2021 in zicht, veranderen er ook een aantal fiscale regels. Daarom is het slim om, als het kan, nu nog van een aantal regelingen uit 2020 te profiteren. We zetten ze op een rijtje:

Tip 1: Energielabel aanvragen

Heb je nog geen energielabel? Regel het dan nog dit jaar, zeker als je van plan bent om de ergens in de komende tien jaar te verhuizen. Nu kost het label nog hooguit een paar tientjes, volgend jaar betaal je naar verwachting zo’n € 190,-

Tip 2: Extra sparen voor je pensioen

Als je een pensioentekort hebt, kun je dat fiscaalvriendelijk aanvullen. Het bedrag dat je hiervoor belastingvrij kunt gebruiken, heet de jaarruimte. Heb je al langer een pensioentekort waaraan je niets hebt gedaan? Dan mag je de jaarruimte van de afgelopen zeven jaar gebruiken. Om dit jaar voor belastingvoordeel in aanmerking te komen, moet je het geld wel vóór 2021 inleggen.

Tip 3: Schenken aan kinderen en kleinkinderen

Je kunt ook geld voor je (klein)kinderen besparen door nu alvast een deel van je vermogen over te hevelen met een schenking. Daardoor hoeven zij straks minder erfbelasting te betalen en kun jij misschien besparen op je box 3-belasting. Blijf wel binnen de vrijstellingsbedragen, anders moet jouw (klein)kind alsnog schenkbelasting betalen.

Tip 4: Aftrekposten vooruit betalen

Het kan interessant zijn om bepaalde kosten vooruit te betalen die je mag aftrekken bij je aangifte inkomstenbelasting. Hypotheekrente, bijvoorbeeld. Dat geldt met name als je meer dan € 68.507 verdient. Dit jaar mag je dan nog 46% aftrekken, volgend jaar nog maar 43%. Datzelfde geldt trouwens voor oversluitkosten, advieskosten en boeterente. Aanpassingen aan je hypotheek kun je daarom het beste nog in 2020 regelen.

Heb je een alimentatieplicht naar je ex-partner en wil je die afkopen? Doe dat dan nog in 2020. Vanaf 1 januari moet je namelijk 3% meer partneralimentatie betalen. Is je inkomen hoger dan € 68.507? Dan loop je in 2021 ook nog 3% aftrek mis.

Tip 5: Investeer nog dit jaar

Ben je van plan om binnenkort een (andere) grote uitgave doen en heb je meer dan € 50.000 vermogen zoals bijvoorbeeld spaargeld (fiscale partners: meer dan € 100.000)? Dan kan het slim zijn om niet te wachten en het geld nog in 2020 uit te geven. Boven de genoemde bedragen moet je namelijk belasting betalen over je vermogen.

Heb je veel spaargeld maar geen plannen om veel geld uit te geven? Dan kun je het investeren of als huiseigenaar overwegen om extra af te lossen.

Wil je meer weten over bovenstaande opties? Neem dan gerust contact op door te bellen naar 015-3106992 of vul onderstaand contactformulier in:

Pascal Berends