Een hypotheek in 2021? Dit zijn de belangrijkste veranderingen

veranderingen hypotheek 2021.jpg

Zoals elk jaar verandert er ook in 2021 weer het nodige aan de hypotheekregels. De belangrijkste hebben we in dit artikel voor je verzameld. Wil je meer weten over hypotheekadvies of ben je van plan een huis te kopen en zoek je een hypotheekadviseur? FinMyLife staat graag voor je klaar.

1. NHG-grens omhoog naar € 325.000

Vanaf 1 januari kom je met een hypotheek tot €325.000,- in aanmerking voor Nationale Hypotheekgarantie (NHG). Voorheen was dit €310.000,- dus een groot aantal huizen komt vanaf 2021 in aanmerking voor NHG. En als je extra energiebesparende voorzieningen treft, stijgt deze grens tot maar liefst €344.500,-

Waarom een NHG-hypotheek? De rente is lager. Tot wel 0,6%.

2. Tweede inkomen telt voor 90% mee

Tweeverdieners profiteren van deze aanpassing. Het tweede inkomen wordt in 2021 niet meer voor 80%, maar voor 90% meegenomen bij het berekenen van een maximale hypotheek. Dit betekent niet direct dat tweeverdieners sowieso meer kunnen lenen. De nieuwe woonquotes van het Nibud stellen vast welk percentage van het inkomen mag worden gebruikt voor het inkomen.

3. Studieschuld telt minder zwaar

De studieschuld wordt vanaf 2021 berekend over het gemiddelde rentepercentage van de afgelopen vijf jaar. Nu telt nog een vast percentage. En dat is voor het nieuwe jaar goed nieuws, want de rente staat al jarenlang historisch laag. Zo kun je dus meer lenen voor een nieuw huis.

4. Geen overdrachtsbelasting tot 35 jaar

Jonger dan 35 jaar? En kost je huis minder dan €400.000,-? Dan hoef je geen overdrachtsbelasting meer te betalen in 2021. Nu komt er bij de kosten koper nog 2% overdrachtsbelasting, maar die vervalt vanaf 2021 voor personen onder de 35 en bij een huis onder de vier ton. Dus koop je een bestaande woning ter waarde van €300.000,- bespaar je €6.000 . De Tweede en Eerste Kamer moeten nog wel instemmen met dit voorstel.

5. Maximale aftrek omlaag

Dit is helaas een minder positieve verandering voor je portemonnee. Als je namelijk meer dan €68.507 bruto per jaar verdient, mag je minder hypotheekrente aftrekken. Dit percentage was 46%, maar gaat in 2021 naar 43%.

6. ‘Coronatoets’ voor ondernemers en zzp’ers

COVID-19 zal ook op financieel vlak nog lang aanwezig zijn. Voor ondernemers niet alleen iets om dagelijks mee om te gaan, maar ook als je een hypotheek wilt. Hypotheekverstrekkers hebben namelijk de ‘coronatoets’. Er wordt getoetst of jouw bedrijf financieel wordt getroffen door de coronacrisis. Wordt jouw bedrijf niet getroffen, dan moet je aan kunnen tonen waarom niet. Wordt jouw bedrijf wel financieel getroffen, volgen er meer vragen.

Maximaal 100% van de woningwaarde

Iets wat in 2021 hetzelfde blijft is dat je 100% van de waarde van het huis mag financieren met een hypotheek. Andere kosten, van de kosten koper zoals overdrachtsbelasting en makelaarskosten, tot verbouwingen, mag helaas niet mee in de hypotheek.

Heb je een vraag over dit artikel of over een nieuwe of lopende hypotheek? Ben je benieuwd wat een hypotheekadviseur allemaal voor je doet? Neem dan gerust contact met me op of vul onderstaand contactformulier in. Als Erkend Financieel Adviseur ben ik expert op het gebied van hypotheken en financiën. Ik help je graag verder.

Pascal Berends