De aangifte inkomstenbelasting: Weet jij wat je te wachten staat?

aangifte inkomstenbelasting

Vanaf 1 maart kan het weer, de belastingaangifte. Voor de meeste mensen niet hun favoriete bezigheid, want het duurt vaak lang, je moet alle administratie erbij pakken (of zoeken) en niet altijd is de uitkomst positief. Maar doe je het goed, kun je er geld mee besparen. Daarom hebben we de belangrijkste aftrekposten op een rijtje gezet.

Hypotheek
De hypotheekrente mag je vaak aftrekken. Maar daarnaast zijn er nog andere aftrekposten rondom je hypotheek die goedkoper kunnen uitpakken.

  1. Hypotheek afgesloten in 2020

    Heb je vorig jaar een (nieuwe) hypotheek afgesloten? Dan mag je dit allemaal aftrekken:

    • de notariskosten van de hypotheekakte

    • de rekening van het Kadaster

    • de advies- en bemiddelingskosten van jouw hypotheekadviseur

    • eventuele taxatiekosten

    • de kosten van de aanvraag van Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

    Pas op: notariskosten voor de koopakte en de transportakte van de woning zijn niet aftrekbaar. Datzelfde geldt voor makelaarskosten: ook die zijn niet aftrekbaar.

  2. Hypotheek overgesloten of hypotheekrente aangepast

    Heb je jouw hypotheek overgesloten? Dan mag je de oversluitkosten aftrekken. Datzelfde geldt voor een eventuele boeterente. Heb je de rente van jouw lopende hypotheek laten verlagen? Dan zijn de advies- en administratiekosten en eventuele taxatiekosten aftrekbaar. Benieuwd of de omstandigheden rondom jouw hypotheek nog optimaal zijn? Voor hypotheekadvies staat onze deur altijd open.

Aanvullend pensioen
Bouw je een aanvullend pensioen op via een lijfrente en heb je voldoende jaarruimte? Dan kan je jouw inleg ook fiscaal als aftrekpost opvoeren.

Zorgkosten
Heb je in 2020 extra zorgkosten gemaakt? Dan kun je die misschien opvoeren als aftrekpost. Denk aan de kosten voor de tandarts, fysiotherapie of een specialist, als dit niet door jouw zorgverzekering wordt vergoed. Net als verplegingskosten in een ziekenhuis of andere instelling die door een arts zijn voorgeschreven. Je moet hiervoor wel boven een zogenoemd drempelbedrag uitkomen. Dat bedrag is lastig te bepalen, dus rekent het aangifteprogramma van de Belastingdienst het automatisch voor je uit.

Alimentatie
Ben je gescheiden en betaal je partneralimentatie? Dan kun je deze kosten aftrekken bij jouw aangifte. De kinderalimentatie kun je dan weer niet aftrekken.

Giften
Steun je een goed doel of culturele instelling? Dan kun je deze giften aftrekken. Let wel op, dit kan alleen als de ontvangende organisatie het ANBI-kenmerk heeft.

Aangifte doen is meer dan alleen belasting betalen. Het kan ook een jaarlijks moment zijn om stil te staan bij jouw financiële doelen. Zet jij je vermogen op de juiste manier in? Ben je financieel fit en kun je doen wat je wil? Voor nu en later? Wil je hier meer over weten? Ik help je graag. Vul onderstaand formulier in en dan neem ik vrijblijvend contact met je op. Of bel 015-3106992

Pascal Berends