FinMyLife

View Original

Welk effect heeft de coronacrisis op jouw pensioen?

We merken de effecten van het coronavirus dagelijks. Maar de gevolgen op de lange termijn zijn nog redelijk onbekend. Dat is ook niet heel vreemd, aangezien we nog nooit een pandemie van deze omvang hebben meegemaakt. De berichten in het nieuws zijn dramatisch. De gevolgen zijn niet te overzien, als we de media moeten geloven. Maar wat is de daadwerkelijke invloed op bijvoorbeeld jouw pensioen?

Het “beste” pensioenstelsel
Er zijn weinig landen in de wereld die zo’n goed pensioenstelsel hebben zoals we dat in Nederland kennen. Er wordt zelfs vaak gezegd dat Nederland een pensioenstelsel heeft dat behoort tot de drie beste in de wereld. “Beste” omdat het overgrote deel van de bevolking vermogen opbouwt om na de pensioenleeftijd zekerheid van inkomen te hebben. Met elkaar hebben we, via pensioenfondsen, meer dan 1.400 miljard euro in de spaarpot gestopt voor “later”. Een enorm bedrag, ook internationaal gezien.

Drie onderdelen
Het Nederlandse pensioengebouw telt drie verdiepingen. Om te begrijpen welke effecten het coronavirus op ons pensioen kan hebben, is het belangrijk deze onderdelen toe te lichten

Onderdeel 1 - De AOW

De basis van ons pensioen wordt gevormd door de AOW. Ook wel de eerste pijler genoemd. De AOW is een uitkering die vrijwel iedereen die in Nederland werkt of woont vanaf zijn AOW-leeftijd maandelijks van de overheid ontvangt. De AOW wordt gefinancierd door de mensen die op dit moment nog niet AOW-gerechtigd zijn en belasting en sociale lasten betalen. Dit wordt vervolgens direct uitgekeerd aan mensen die daar recht op hebben. We noemen dit een omslagstelsel. De hoogte van de AOW-uitkering is de uitkomst van politieke keuzes, maar is afgeleid van het minimumloon. De effecten van het coronavirus hebben dus geen directe invloed op de hoogte van de AOW.

Onderdeel 2 – Pensioenregeling via werkgever

Mensen die bij een werkgever werken, bouwen via de pensioenregeling die de werkgever voor zijn medewerkers heeft afgesloten, ook pensioen op. Meestal gebeurt dat bij een pensioenfonds. Maar het kan ook bij een verzekeringsmaatschappij. Dit noemen we de tweede pijler.

Onderdeel 3 – Eigen aanvulling op pensioen

Uiteraard kun je ook zelf vermogen opbouwen als aanvulling op het pensioen. Dit noemen we de derde pijler. Nu geld opzij leggen voor later kan op een fiscaal gunstige wijze. Dit geld wordt dan vervolgens gebruikt om na de pensioendatum een uitkering te ontvangen. Over die uitkeringen moet later dan wel weer belasting betaald worden. Maar dat is dan vaak in een lagere belastingschijf. Dat maakt deze manier van vermogensopbouw extra interessant.

Effect Corona op financiële markten

Pensioenfondsen
Pensioenfondsen beleggen hun vermogen. Als gevolg van het coronavirus staan economieën lokaal en wereldwijd sterk onder druk. En hebben de aandelenbeurzen in de afgelopen periode aanzienlijke verliezen geleden. Met hulp van diverse steunpakketten van overheden zijn beurzen gelukkig deels weer hersteld. Vanzelfsprekend hebben deze ontwikkelingen gevolgen voor de financiële positie van pensioenfondsen. Wettelijk zijn pensioenfondsen verplicht een korting toe te passen op bestaande en nieuwe pensioenuitkeringen als hun totale reserves onvoldoende zijn om de toekomstige uitkeringen te doen. Dat is precies de reden waarom de media over deze ontwikkeling berichten. Voor dit onderdeel van het pensioengebouw kan het coronavirus dus vervelende gevolgen hebben. De volgende peildatum voor een eventuele korting is eind december 2020. In de tussentijd kan er nog veel veranderen.

Meer zekerheid bij “eigen” pensioenopbouw
Hierboven hebben wij het pensioenstelsel beschreven als een gebouw dat bestaat uit drie onderdelen. Het derde onderdeel bestaat uit de regeling die iemand zelf rechtstreeks bij een verzekeringsmaatschappij of bancaire instelling heeft afgesloten. In dat geval zijn er twee situaties:

Je bent nog niet pensioengerechtigd
Je bent nog bezig om vermogen op te bouwen. In dat geval kun je er ook mee te maken krijgen dat dalende koersen een deel van het opgebouwde kapitaal aantasten. Maar het verschil met de pensioenfondsen is dat het restant van dit kapitaal gewoon blijft bestaan. Uit jouw eigen pensioenpot hoeven geen pensioenen voor gepensioneerden te worden betaald. Jouw vermogen kan dus weer gaan groeien op het moment dat de aandelenkoersen stijgen. Een daling van de waarde nu hoeft dus niet automatisch een lagere pensioenuitkering later te betekenen. Pensioenbeleggen is en blijft een zaak van lange termijn.

Je hebt de pensioengerechtigde leeftijd bereikt
Als je de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt dan heb je vaak al een afspraak met de verzekeraar gemaakt over de hoogte van de pensioenuitkering. Op dat moment is de uitkerende instantie vaak aan de hoogte van de uitkering gebonden. Het risico van negatieve ontwikkelingen aan de beurs als gevolg van het coronavirus komt dan voor rekening en risico van de verzekeraar.

Heb je er voor gekozen om de uitkering te doen vanuit een bancaire beleggingslijfrente? Dan zal de lagere waarde mogelijk wel invloed hebben op de periodieke uitkeringen.

Neem je contact op als je vragen hebt?
Ondanks dat we het in Nederland zo goed hebben geregeld, blijft het pensioen een lastig onderwerp. We hebben hier in grote lijnen de basis proberen uit te leggen. Maar er zijn nog meer pensioenvarianten. Heb je hier vragen over? Neem dan contact met ons op.  Als financieel adviseur zijn wij ervoor om al jouw vragen te beantwoorden en samen te kijken naar oplossingen die passen bij jouw persoonlijke situatie. Ook als je aan het oriënteren bent of gewoon wat meer informatie wilt, staan we voor je klaar. Neem contact op door te bellen naar 015-3106992 of vul onderstaand contactformulier in:

See this form in the original post