FinMyLife

View Original

Waarom jouw brein een goed pensioen weerhoudt

Waar denk jij aan bij het woord ‘pensioen’? Aan prachtige tropische stranden, heerlijk uitslapen of juist aan lange wandeltochten? De kans is groot dat situaties zoals ziekte, verlies of andere treurige omstandigheden eerder door je hoofd spoken. Dat komt voornamelijk door het feit dat veel mensen het pensioen associëren met negatieve gebeurtenissen. Logisch dat je dus niet met plezier begint aan het opbouwen van het vermogen voor later. 

De afgelopen jaren werden we gebombardeerd met kortingen op pensioenen, stijging van de AOW-leeftijd en dalende pensioenpremies. De gemiddelde Nederlander krijgt hier geen warme gevoelens van. Sterker nog, het roept eerder onverschilligheid over onze oude dag op. 

Spijtig, want het pensioen is een fase in het leven die fijn kan zijn. Het moment waar je op een prettige manier de laatste jaren van je leven viert. Dus wel die tropische stranden, vaker uitslapen of mooie wandeltochten maken. Het is daarom belangrijk om te zorgen dat jouw pensioen de moeite waard is. 

Waarom doen we zo weinig aan ons pensioen?

Naast die negatieve waarneming is het voor ons brein lastig om nu al in actie te komen voor onze latere dagen. Misschien ben je wel bekend met de onderzoeken waar gevraagd wordt of een keuze te maken tussen 1.000 euro nu ontvangen, of 1.100 euro over een jaar. Wat kies jij?

De grote meerderheid kiest er voor om nu 1.000 euro te ontvangen. Een beetje te vergelijken met het boeken van een vakantie of het kopen van een nieuwe auto, in plaats van het geld opzij zetten voor onze latere dagen. Ons brein gaat liever voor een directe beloning. Niet vreemd, want in tijden van de jagers en verzamelaars kozen we altijd voor directe vangst. Een hert lieten we niet in leven in de hoop dat deze op een later moment, een stuk dikker, alsnog voorbij kwam om deze vervolgens met pijl en boog neer te schieten. Die manier van denken zit nog steeds in ons brein en daardoor ook in ons menselijk systeem. We zetten weinig geld opzij, omdat het veel te ver in de toekomst ligt. 

Een andere aanleiding is dat we ons nog niet kunnen verplaatsen in onze eigen toekomst. Het voelt bijna alsof je aan de toekomst van een ander denkt. Denk maar eens aan het leven van een bekende acteur, sporter of schrijver. Dan zal je prima een beeld kunnen vormen. Je stelt je voor hoe het leven van de persoon in kwestie eruit ziet. Omdat je diegene niet persoonlijk kent, gebruik je je fantasie om de gaten in te vullen. Het deel van de hersenen die die specifieke fantasie ontwikkeld, gebruik je ook als je aan je eigen toekomst denkt. Hierdoor denk je in feite aan iemand anders. We komen te weinig in beweging, want we willen geen dingen voor iemand anders moeten doen.

Wat je wel kan doen

Probeer je pensioen nu al te beleven. Hoe zie jij je oude dag? Ervaar het op een manier waarop er voorpret ontstaat, zoals een droomhuis tussen de Franse lavendelvelden. Als je nu al kan genieten van de tijd die komen gaat, wordt het veel makkelijker om actie te ondernemen. Je bent dan bezig met de reis er naar toe, minder met de bestemming. 

De actie tot pensioen is bijna altijd hetzelfde, want je moet geld opbouwen voor later om een riant leven te kunnen lijden. Dit kan op verschillende manieren, zoals beleggen, het aflossen van je hypotheek of een lijfrente. Het doel blijft hetzelfde: zorgen dat je voldoende vermogen opbouwt om te kunnen genieten  in de tijd dat je dat echt verdiend hebt. Beleggen is een belangrijke manier om vermogen op te kunnen bouwen. Maar toch hoor je in Nederland bij je een minderheid als je nu al belegt voor de latere jaren. Dat komt omdat de meeste mensen beleggen spannend vinden en er daarom liever niet aan beginnen. Zonde, want op de lange termijn brengt het je veel profijt. 

Wil je meer weten over beleggen en jouw pensioenregeling? Laten we dan samen een gesprek plannen. Want voordat je begint, help ik je om inzicht te krijgen! Zo zorgen we samen voor een financieel gezonde toekomst. 

See this form in the original post