FinMyLife

View Original

Vermogensopbouw is geen spel

Het kan veel mensen onrustig maken wanneer het gaat over onzekerheid over toekomstige inkomsten en uitgaven. Rondom vermogensopbouw komen er verschillende vragen langs. Vragen zoals: kan ik mijn woonlasten in de toekomst nog wel betalen? Heeft het zin om te sparen of kan ik mijn geld beter beleggen? Of heb ik nog wel genoeg geld als ik later met pensioen wil gaan? Dit zijn allerlei vragen waar wij graag antwoord op willen geven.

Het aanleggen van een financiële buffer
Financiële rust krijg je pas zodra je een financiële buffer hebt om onverwachte kosten te kunnen opvangen. Denk bijvoorbeeld aan de vaatwasser die opeens kapot gaat. Of de auto die onverwachts toe is aan een reparatie. Juist om die reden is het verstandig om een financiële buffer op te bouwen om soortgelijke, onverwachte uitgaven te kunnen dekken. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om dat geld op een spaarrekening te zetten. Maar hoe bouw je een buffer op voor doelen op de lange termijn en waar moet je op letten? 

Beleggen is geen kinderspel
De Autoriteit Financiële Markten, afgekort de AFM, heeft onlangs gewaarschuwd tegen hetgeen wat men ‘gamification van beleggen’ noemt. Via allerlei leuke websites proberen bedrijven jongeren aan het beleggen te krijgen. Op die websites worden jongeren gestimuleerd om in een beperkte tijd zoveel mogelijk transities van aan- en verkoop van effecten te doen. Hierdoor ontstaat er onder jongeren het gevoel dat ze meer bezig zijn met een spel dan met het beleggen van echt geld. De AFM heeft hierover duidelijke waarschuwingen geplaatst over het beleggen in digitale munten. Los van verschillende punten die veel aandacht verdienen, zijn de koersbewegingen van deze munten extreem. Op het goede moment kopen en verkopen kan nog wel eens hoge rendementen opleveren. Maar niemand weet welke juiste momenten dit zijn. Dit betekend dat op een bepaald moment een groot deel van de inleg zomaar kan verdwijnen. Beleggen in digitale munten is dan ook geen vorm van vermogensopbouw die een persoon rust en zekerheid kan bieden. Doe dit dus alleen met geld dat je kunt missen!

Beleggen vraagt om het nodige advies
Wanneer je op de lange termijn zekerheid wilt over je vermogensopbouw, kom je uit bij beleggen. Met de huidige lage, soms negatieve rente en de hoge inflatie kan normaal sparen bij de bank jaar in en jaar uit leiden tot een situatie waarin jouw vermogen in euro’s misschien hetzelfde blijft, maar wat je ervoor kunt kopen eigenlijk elk jaar minder en minder wordt. Zodra je kiest om het geld te beleggen heb je een veel grotere kans dat het vermogen qua koopkracht stabiel blijft t en zelfs kan groeien. Bij beleggen draait het allemaal om de keuzes die jij voor een lange termijn maakt en niet om speculeren. FinMyLife geeft je hierover graag advies. Advies waarbij er goed gelet wordt op de aan- en verkoopkosten en de prestaties van het fonds over de jaren heen. Maar we kijken ook samen naar het feit of het fonds wel belegt in aandelen die passen bij jouw normen wat betreft mens-vriendelijkheid en klimaat. 

Wil je eens met ons praten over hoe jij meer rust kunt krijgen voor al jouw financiën op langere termijn onder de loep te nemen? Dan helpen wij je hier graag bij! Neem gerust met contact met ons op door onderstaand contactformulier in te vullen of bel naar 015-3106992.


See this form in the original post