FinMyLife

View Original

Sparen of beleggen? Dit zijn de risico's

Sparen is veilig en kent geen risico’s, maar klopt dat wel? Wat levert sparen op? En waarom zien we beleggen als een groot risico? De cijfers laten namelijk jaar in, jaar uit, het tegenovergestelde zien. En dan hebben we het nog niet eens over inflatie.

Pandemie
Eerst de cijfers. Want ook al zorgt deze pandemie voor een hoop onzekerheid en een crisis waarvan we het einde nog niet weten, blijven de aandelen maar stijgen. Ondanks de grootste daling van de afgelopen tien jaar (-33,7%) is het gemiddelde rendement over 2020 alsnog 6,9%.

De rode bolletjes laten de grootste daling van ieder jaar zien. Terwijl de groene staven het gemiddelde rendement in dat jaar tonen. Natuurlijk was het dit jaar billen knijpen, want een belegger ziet zijn beleggingen op een bepaald punt in het jaar met 33,7% afnemen. Maar als je alles had aangehouden en niet door de waan van de dag acties had ondernomen, zou je 6,9% in de plus eindigen. Eind goed, al goed.

Sparen
Hoe anders is dat bij sparen? Ten eerste, spaargeld is noodzakelijk. De wasmachine kan kapot gaan, de auto moet naar de garage of je wilt spontaan een weekend weg. Voor noodzakelijke en spontane uitgaven, is spaargeld essentieel. Maar dat betekent niet dat de inhoud van een spaarrekening over de plinten moet klotsen. Want dan wordt het over de loop van de tijd alleen maar minder waard, door de inflatie. Een voorbeeld wat ik ook in dit blog over de kosten van sparen heb genoemd:

“Sparen kost je jaarlijks € 796,45! Dit komt door inflatie. Inflatie betekent dat de waarde van geld minder wordt. Momenteel krijg je op je spaarrekening nog een beetje rente (0,03%), maar dat compenseert de inflatie (2,9%) bij lange na niet. Stel, de situatie blijft gelijk. Dan is € 27.750 op de spaarrekening over tien jaar circa € 20.000 waard. Een afname van bijna 8.000 euro!”

Naast het feit dat je dus bijna geen rendement maakt op een spaarrekening, wordt het ook nog eens minder waard. Terwijl beleggen voor de lange termijn een hoger rendement oplevert dan de inflatie kan verminderen.

Wil je meer weten over vermogensadvies? Vul dan onderstaand contactformulier in en ik neem zo snel mogelijk contact op. Of bel 015-3106992

See this form in the original post