Pensioen en AOW in 2022

De AOW-leeftijd stijgt weer voor het eerst in jaren. In 2022 stijgt dit met drie maanden, waardoor je volgend jaar pas met pensioen kunt gaan als je de leeftijd van 66 jaar en 7 maanden hebt bereikt. Op zowel 1 januari als op 1 juli zal de AOW-uitkering iets gaan stijgen. 

Hoeveel hoger de uitkering precies gaat worden, wordt pas halverwege december bekend gemaakt. In januari en juli 2021 is de AOW met ruim 8 euro per huishouden verhoogd. Dit zal naar verwachting in 2022 hetzelfde zijn.

De ontwikkeling van de AOW-leeftijd
De leeftijd waarop je voor het eerst recht hebt op een AOW-uitkering stijgt langzaam door. In 2023 zal dit verhoogt worden naar 66 jaar en 10 maanden en in 2024 naar 67 jaar. Na die tijd wordt de gemiddelde levensverwachting de richtlijn. Met ieder jaar dat toeneemt, verlengt het recht op pensioen met 8 maanden.

Pensioenfondsen
Met ruim een derde van alle Nederlandse pensioenfondsen gaat het op het moment erg goed. Zelfs zo goed, dat de minimale dekkingsgraad van 110% bereikt gaat worden. Dit geeft aan dat de uitkeringen verhoogt mogen worden. Met nadruk op mogen, want het niet verplicht. Het pensioenfonds bepaalt uiteindelijk zelf of ze dit willen of niet.

Verhoging?
Het ABP en Zorg en Welzijn zijn de twee grootste pensioenfondsen van Nederland, maar helaas voldoen de twee nog lang niet aan de norm. Ditzelfde geldt voor de grote fondsen die werkzaam zijn binnen de metaalindustrie. Hierdoor is de kans dat de pensioenen voor hun deelnemers omhoog gaan nul. De meerderheid van de gepensioneerden zal het in 2022 dus met dezelfde uitkering moeten doen die ze nu al hebben.

Een nieuw stelsel
Analisten verwachten bovendien dat dit over de brede linie zal gaan gelden. In aanloop naar de invoering van het nieuwe pensioenstelsel, dat in het jaar 2023 in moet gaan, houden alle fondsen vermoedelijk de spreekwoordelijke hand op de knip. Evenals de fondsen die (ruim) boven de norm presteren. 

Flexibiliteit
In het nieuwe pensioenstelsel zullen deelnemers hun eigen kapitaal moeten gaan opbouwen. Daarmee kopen ze als het ware een uitkering zodra ze met pensioen mogen gaan. De uitkering beweegt mee met de beleggingsresultaten. En dat is goed, want op die manier ontvangen deelnemers meer geld. Gaat het minder goed, dan wordt er minder geld ontvangen. 

Zelf de AOW regelen
Als je de AOW-leeftijd nog niet hebt bereikt, is het mogelijk om zelf het een en ander voor je pensioen te regelen. Mocht je een pensioengat hebben, kan dat fiscaal een aantrekkelijke situatie veroorzaken. Op de website van de belastingdienst bereken je eenvoudig of je een pensioengat hebt en hoeveel er fiscaalvriendelijk gespaard kan worden. 

FinMyLife helpt je 
Wil je meer te weten komen over het pensioen? Of  ontvang je graag aanvullende informatie? Stel dan gerust je vragen door onderstaand contactformulier in te vullen of te bellen naar  015 310 6992. FinMyLife vertelt je alles over geldzaken en helpt je graag om ervoor te zorgen dat jij straks voldoende inkomen hebt om van je oude dag te genieten. 

Voor een financieel gezonde toekomst.




 



Pascal Berends