FinMyLife

View Original

Laat de lage rente geen valkuil worden

De rente over spaargeld is historisch laag. Deskundigen zijn het erover eens dat deze rente nog een groot aantal jaren laag kan blijven. De gevolgen hiervan worden steeds zichtbaarder. Ook voor jou!

Over spaargeld wordt bij alle banken vrijwel geen rentevergoeding meer betaald. Kijken we naar de stijgende kosten van levensonderhoud (inflatie) dan wordt het geld dat je op een spaarrekening hebt staan ieder jaar minder waard. Op dit moment vragen banken aan ‘kleine spaarders’ nog geen vergoeding om het spaargeld te mogen beheren. Maar of dat zo blijft als de rente aanhoudend laag blijft…..

De lage rente en pensioen
Ben je in loondienst? Dan betaal je samen met je werkgever de premies voor pensioen-opbouw. Deze premies komen in een potje (opbouwfase). En als je met pensioen gaat, worden de maandelijkse uitkeringen uit dit potje gehaald (uitkeringsfase).

Opbouwfase:
Een deel van de premies wordt in aandelen belegd. Het rendement op aandelen kan grillig verlopen. In het ene jaar wordt een rendement van -10% behaald. In een ander jaar een rendement van +20%. Het is dus niet verstandig om tot op de pensioendatum volledig in aandelen te beleggen. Naar mate werknemers ouder worden, wordt dus een steeds groter deel van de premie belegd in vastrentende waarden, bijvoorbeeld obligaties.

Uitkeringsfase:
Als iemand met pensioen gaat wordt het beleggingsrisico nog verder afgebouwd; er moet immers geld beschikbaar komen voor de maandelijkse uitkeringen. Tijdens de uitkeringsperiode kiest een pensioenuitvoerder vaak voor obligaties.

Zowel in de opbouwfase als de uitkeringsfase is een pensioenuitvoerder voor het behalen van enig rendement op obligaties aangewezen. Door de lage rentestand is het rendement op obligaties veel lager dan het rendement waarmee we in het verleden rekening hielden. Het gevolg is dat de hoogte van de pensioenuitkeringen onder druk komen te staan.

Alternatieven voor de lage rente
De lage rente leidt bij veel mensen tot de vraag: Is er een alternatief? Het antwoord is simpel: Ja. De uitvoer kan wat lastiger zijn, daarom een aantal praktische voorbeelden: 

1. Aflossen
Wij zien dat sommige mensen ervoor kiezen om versneld hun hypotheekschuld te gaan aflossen. Dit kan een goede keuze zijn. Maar dat is een besluit waarvan wij onze relaties adviseren dit ‘niet zo maar’ te doen. Vrijwillige aflossingen kunnen allerlei vervelende (onder meer fiscale) gevolgen hebben indien je, om welke reden dan ook, in de toekomst een nieuw hypothecair krediet wil afsluiten. Een belangrijke afweging, dus.

2. Bitcoins
Anderen gaan op zoek naar bijzondere vormen van beleggingen zoals bijvoorbeeld bitcoins. Daarvoor willen wij graag waarschuwen. Prima als je kennis wilt maken met de wereld van de digitale munt. Maar ons advies is om dit niet te doen met vermogen dat je eigenlijk niet kunt missen. De koersen van bitcoins en andere digitale munten wisselen sterk zonder dat hier altijd een goede reden voor is te geven. Ook de organisaties die deze digitale munten uitgeven zijn niet altijd even solide en betrouwbaar. Denk dus goed na. 

3. Beleggen
Weer anderen consumenten kiezen om een deel van hun vermogen te gaan beleggen. Dat kan een goed alternatief zijn voor sparen. Belangrijk is dan dat je een langere horizon hebt en dat het geld dat je gaat beleggen niet voor de dagelijkse uitgaven nodig heeft. Natuurlijk brengt beleggen risico’s met zich mee. En je moet er altijd rekening mee houden dat na jaren van positieve ontwikkelingen op de aandelenmarkten er altijd een of meerdere jaren aanbreken waarin de koersen lager zijn. Als je net op dat moment het belegde vermogen moet opnemen, is de kans groot dat je verlies maakt. Maar kunt je jouw beleggingen over een reeks van jaren aanhouden en het risico rustig afbouwen in de jaren voordat je het geld nodig heeft? Dan levert beleggen historisch gezien een (veel) beter rendement op dan gewoon sparen.

 Praat eens met een adviseur
Wil je eens van gedachten wisselen wat goede alternatieven zijn om jouw vermogen toch te laten groeien in een periode van lage rente? Neem dan contact met ons op. Wij informeren wij u graag! We zijn dagelijks bereikbaar via 015-3106992 of vul onderstaand contactformulier in:

See this form in the original post