Inflatie: Wat als alles duurder wordt, maar je vermogen daalt?

De inflatie is in augustus in ons land naar 12 procent gestegen, een hoogtepunt die we sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer hebben gezien. Bijna de helft van deze 12 procent komt door de gestegen energieprijs. Daarnaast dragen ook vooral de kosten van eetwaren en transport bij aan de hoge inflatie.

Wat zijn de gevolgen van de oplopende inflatie?

De hogere inflatie raakt ons allemaal, het leven in Nederland is merkbaar duurder geworden. Maar mensen met lagere inkomens voelen deze inflatie het sterkst.

We gaan steeds meer betalen voor boodschappen, de energieprijzen stijgen en we betalen meer voor dat avondje uit eten. Er is dus een algemene stijging in de prijzen van producten en diensten, terwijl de lonen niet altijd even sterk meestijgen met de inflatie. Het is moeilijk in te schatten wat de toekomst brengt en het zal ook grotendeels afhangen van hoe de energieprijzen zich ontwikkelen.

De Nederlandse overheid heeft wel wat aan maatregelen genomen om dit aan te pakken. Denk maar aan energiesubsidies of een belastingverlaging op energie en brandstof. En de Europese Centrale Bank heeft de rente verhoogd om zo de inflatie tegen te gaan.

Echter is dit voor de meeste mensen niet voldoende. We moeten zien rond te komen met hetzelfde salaris terwijl alles om ons heen duurder wordt.

Wat doe je nu het beste bij een hoge inflatie?

Hoe kun je nu voor jezelf de impact van de inflatie gaan minimaliseren? Als de inflatie stijgt, neemt de waarde van je vermogen af. Je koopkracht neemt af en het geld dat op je rekening staat, wordt steeds minder waard. Voor mensen met een bedrag op de spaarrekening is dit dus funest. De spaarrente is momenteel bijna nul of zelfs negatief, waardoor je spaargeld nauwelijks meer groeit. Je spaargeld dus gewoon laten staan, is in deze tijden niet aan te raden

Maar wat kun je dan wel doen om de inflatie tegen te gaan? Investeren en beleggen kan bescherming bieden. Vooral met aandelen bij een bedrijf die hun prijzen kunnen doorrekenen aan hun klanten. Zij blijven winst maken en hebben een sterke marktpositie. Beleggen is niet zonder risico, maar een betere optie dan sparen. Beleggen doen wij voor de lange termijn en vaak is het rendement over al die jaren hoger dan de inflatie over zo’n zelfde periode. Waardoor je vermogen groeit. Misschien niet in één jaar, maar over de looptijd van je beleggingen kan het historisch gezien alleen maar groeien. Samen kiezen we voor een strategie die het beste bij jou past en spreiden we het risico, omdat we niet al onze eieren in één mandje willen stoppen.

FinMyLife helpt je graag

Wil jij graag advies van een financieel expert om meer te weten over hoe je jouw financiën het beste beschermt tegen de hoge inflatie? FinMyLife bekijkt graag samen met jou welke mogelijkheden er in jouw specifieke geval zijn. Vanuit onze expertise geven we jou het beste advies om slim te beleggen.

Benieuwd hoe we jou verder kunnen helpen? Neem dan contact op via onderstaand contactformulier of bel ons op 015-3106992

Pascal Berends