Huis kopen of verkopen: welke rechten en plichten heb je?

pexels-rodnae-productions-8293778.jpg

Een eigen huis. Zeker tegenwoordig een flinke aankoop. Het is daarom belangrijk om te weten welke rechten en plichten zowel de koper als de verkoper heeft. In deze blog zetten we de belangrijkste voor jou op een rij, zodat je precies weet waar je aan toe bent als je een huis wilt kopen of verkopen. 

Allereerst: een huis koop je inclusief alle zichtbare én onzichtbare gebreken. Ben je niet helemaal zeker van de staat van het huis of bang voor verborgen gebreken? Een bouwkundige keuring komt eigenlijk altijd van pas. Dit is altijd aan te raden!

Indien er achteraf gebreken worden geconstateerd, komen deze in principe voor rekening van de koper. Behalve als er sprake is van ernstige gebreken, zoals bijvoorbeeld een lekkend dak, waardoor de woning niet normaal gebruikt kan worden. In geval van verzwijging over ernstige gebreken in en rondom het huis, draait de verkoper op voor de kosten die gemaakt moeten worden. De verkoper heeft namelijk een informatie- of mededelingsplicht over de woning. Ben je de koper van een woning? Dan geldt er een onderzoeksplicht. Vraag dus alles wat je wilt weten voordat je je handtekening onder een koopcontract zet!

Koopovereenkomst
Als je een nieuwe baan aanneemt, sluit je samen met je werkgever of opdrachtgever een contract af. Ditzelfde geldt voor het kopen of verkopen van een woning. Je ondertekent officiële papieren. De koopovereenkomst is daar een van. In dit contract staan afspraken over de hoogte van de koopsom, de datum van overdracht en wat er allemaal in de woning achterblijft. Indien één van de partijen zich niet aan deze afspraken houdt, moet die partij een boete betalen. Het gaat hierbij meestal om tien procent van de afgesproken koopprijs. 

Vraagprijs en een bod uitbrengen
In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn zowel de vraagprijs als een uitgebracht bod niet bindend. Sterker nog: de verkoper van de woning hoeft niet eens op jouw uitgebrachte bod te reageren. 

Zodra je een bod uitbrengt, is het belangrijk om niet alleen het bedrag dat je wilt bieden te noemen. Benoem ook hoe lang jouw bod geldig is en welke voorwaarden je stelt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de opleverdatum en andere ontbindende voorwaarden.

 Onderhandelen 
Het kan voorkomen dat de verkoper jouw uitgebrachte bod te laag vind. In dat geval kun je misschien een tegenbod verwachten. Op dat moment ben jij met de verkoper in onderhandeling. In dit geval behoud jij altijd het recht om het bod in te trekken, te verlagen of te verhogen en om andere voorwaarden op te stellen. 

De verkoper van de woning mag gewoon doorgaan met het houden van bezichtigingen en ook met andere geïnteresseerde onderhandelen. Als de verkoop via een makelaar gaat, is de verkoper van de woning dit verplicht om aan jou te melden. Een makelaar mag geen potentiële kopers tegen elkaar uitspelen om de prijs op te drijven. 

Bedenktijd
Pas als jullie het gezamenlijk eens zijn over de koopprijs én de koopovereenkomst hebben getekend, spreken we van een bindend contract. Na het tekenen van de koopovereenkomst heb jij als koper nog drie dagen bedenktijd. Dat betekent dat je binnen deze periode de koop zonder opgave van reden ongedaan mag maken. Je betaalt dan geen boete. Dit geldt overigens niet voor de verkoper. Als hij of zij na het ondertekenen van de koopovereenkomst alsnog van het contract of wilt, ontvang jij als koper het vastgelegde boetebedrag. 

Ontbindende voorwaarden
Nog niet zo lang geleden maakten ontbindende voorwaarden vrijwel standaard deel uit van de koopovereenkomst. Dit zijn de twee bekendste:

  1. Het bouwkundig voorbehoud

  2. Het voorbehoud van financiering

Zonder boete mag je van de koop afzien als bijvoorbeeld het huis onverwachte bouwkundige gebreken heeft, of als je niet voldoende hypotheek kunt krijgen. Om die reden is het daarom altijd verstandig om ontbindende voorwaarden op te nemen. 

Informatie opvragen
Heb je aan de hand van deze blog vragen gekregen of ben je van plan om binnenkort een (ander) huis te kopen of te verkopen? Neem dan gerust even contact met mij op! Als erkend financieel adviseur kan ik jou alles vertellen over hypotheken en andere belangrijke zaken die komen kijken bij het kopen van een huis. Contact opnemen kan door het onderstaande contactformulier in te vullen, of even te bellen naar  015 310 6992.

Pascal Berends