Houdt emoties onder controle

Schermafbeelding 2020-03-17 om 10.06.20.png

Het zijn roerige tijden. Onze individuele gezondheid staat op het spel, de wereld is in een ‘lock-down’ en natuurlijk heeft dat grote economische gevolgen. Gezondheid en overleven staan voorop, maar gelukkig is de kans dat je het overleeft nog steeds erg groot. Blijf dus ook aan de toekomst denken. Misschien moet jouw bedrijf de komende periode dicht. Of merk je dat klanten terughoudend zijn. Een logische verklaring, maar er komt een periode dat alles weer op volle toeren gaat draaien. En dan wil jij toch meteen meedoen? Laat je daarom, zeker met je beleggingen, niet leiden door emoties. Sterker nog, houdt ze onder controle.

De marktresultaten fluctueren: Emoties ook
Als we beleggen, gaan onze emoties vanzelfsprekend op en neer. Dit betekent dat we soms euforisch en soms bezorgd zijn. Deze emoties volgen doorgaans de ontwikkeling van de markten, op en neer.

Moeten we ons dus laten leiden door onze emoties?
Nee! Helaas laten sommige mensen zich wél door hun emoties leiden als ze aan hun geld denken. Dit heeft als gevolg dat ze meer geld beleggen als de markten stijgen en juist geld onttrekken als de markten dalen. Dit gedrag is echter schadelijk voor vermogensgroei, omdat het een herhaald proces is van kopen tegen een hoge prijs en verkopen tegen een lage prijs.

Vergeet jouw beleggingsstrategie niet!
Het is dus de moeite waard de tijd te nemen om het langetermijnaspect van echt beleggen opnieuw tot ons door te laten dringen. Als we de levensduur van een beleggingsplan en het nettovermogen bekijken, moeten we ons realiseren dat we eigenlijk beleggen langs de stijgende lijn van het marktkapitalisme. Deze lijn biedt op de lange termijn een positief rendement.

De markten stijgen en dalen nu eenmaal
Waarheid als een koe. Over het algemeen stijgen en dalen de markten. Daarom zijn beleggers soms gelukkig over de resultaten van hun portefeuille en soms ongelukkig. Maar blijf kijken naar de lange termijn. Als we in een korte periode van negatief rendement (zoals nu) een stapje terugzetten en kijken naar de vermogensgroei over langere perioden, is het vaak zo dat we nu meer vermogen hebben dan toen, ook al voelen we dat wellicht niet zo. Simpel gezegd: het huidige dal is hoger dan het instapmoment van tien jaar geleden. En een daling over tien jaar zal hoogstwaarschijnlijk hoger eindigen dan de piek van vorig jaar. Onderstaande tekeningen laten dat heel duidelijk zien.

Beleggen: Houdt emoties onder controle

Hulp nodig om je emoties te controleren?
Een financieel adviseur houdt jouw emoties onder controle. Want een goede adviseur kijkt rationeel naar jouw beleggingen en laat zich niet leiden door emoties. Jullie hebben samen doelen opgesteld en de adviseur weet als geen ander hoe die doelen behaald moeten worden. Wil je hulp bij het opstellen én behalen van je financiële doelen? Neem dan gerust eens contact met me op. Vul het contactformulier in of bel naar 015-3106992. 

Pascal Berends