FinMyLife

View Original

Hoe los jij je hypotheek af?

Lig jij de komende jaren zorgeloos in een hangmat? Of maak jij je toch nog zorgen over de toekomst? Dat brengt ons bij een belangrijke vraag: Hoe ga jij je hypotheek aflossen? In dit artikel leggen we de mogelijkheden uit en geven advies om deze vraag zo goed mogelijk te beantwoorden.

Twee soorten hypotheken
Er zijn veel banken en ook veel verschillende hypotheken. Toch kunnen deze verschillende hypotheken in twee soorten worden verdeeld.

  1. Hypothecaire lening waarbij je aflost

Bij iedere hypotheek betaal je elke maand rente over het geleende bedrag. Daarnaast betaal je bij de hypotheken met aflossing ook elke maand een deel van de schuld af. Vaak wordt het bedrag van de maandelijkse aflossing zo gekozen dat na 30 jaar de schuld via de maandelijkse aflossingen helemaal is afgelost.

       2. Aflossingsvrije hypotheek

Bij de tweede soort hypotheken betaal je alleen maar rente en doe je geen aflossing op de schuld. Dit wordt een aflossingsvrije hypotheek genoemd. Bij deze hypotheekvorm kies je ervoor om de volledige hypotheekschuld op het eind van de leningsperiode in een keer af te lossen. Een voordeel van deze hypotheekvorm is dat je over de gehele looptijd van de hypotheek maximaal profiteert van de hypotheekrenteaftrek.

Vaak moet je wel aflossen
Elke schuld moet ooit worden afgelost. Dus ook een hypotheek. Heb je een aflossingsvrije hypotheek? Dan is dit aan het einde van de leningsperiode. En ook bij een hypotheek waar je wel aflost kan het zijn dat er aan het einde van de periode nog een (kleine) restschuld is. Ook dat moet worden afgelost. Die middelen moeten er natuurlijk wel zijn.

Geen voorzieningen
Banken hebben zorgen over de aflossingsvrije hypotheek. De meeste huiseigenaren bouwen op de een of andere manier wel vermogen op om hun hypotheekschuld af te lossen. Maar niet iedereen doet dat. Onderzoeken wijzen uit dat minimaal 100.000 huiseigenaren in het geheel geen voorzieningen treffen om in de toekomst hun hypotheekschuld te kunnen aflossen. Maar niet alleen banken maken zich zorgen. Jij wilt waarschijnlijk ook van je schuld af.

Wat is jouw plan?
Heb je een aflossingsvrije hypotheek? En twijfel je over de opties die je hebt aan het einde van het termijn? Er zijn verschillende opties:

  • Je lost de hypotheek af van je vermogen.

  • Je vraagt om verlenging bij de betreffende bank. Het is alleen geen gegeven dat dat lukt, want meerdere banken verlengen niet.

  • Je bekijkt of je de hypotheek kan herfinancieren.

Bij de mogelijkheid tot herfinancieren wordt naar de volgende kenmerken gekeken:

  1. Het inkomen.

  2. De hypotheekschuld ten opzichte van de waarde van het huis.

  3. De voorwaarden en normen van dat moment.

Geen 100% zekerheid dus, maar het is onze taak om alle opties met jou door te nemen. Kies je voor de lagere lasten en sluit aflossingsvrij aan bij je huidige en toekomstige situatie, of past maandelijks aflossen beter bij je planning? Ook wordt er vaak gekozen voor flexibiliteit en dus zelfstandige vermogensopbouw. Hierdoor kan bijvoorbeeld de hypotheek (tussentijds) worden afgelost, of kan worden gekeken naar vermogensopbouw als aanvulling van het (vroeg)pensioen. Het is altijd maatwerk en wat voor de één de meest juiste keuze is, kan totaal afwijken met het advies voor een ander.

Wij zijn je graag van dienst
Het kan verwarrend zijn. Misschien ben je nog lang niet bezig met later, maar later is allang begonnen. Hoe verwarrend en vervelend het soms ook kan zijn. Heb je vragen of wil je wat meer duidelijkheid omtrent jouw hypotheeksituatie? Aarzel dan niet en bel of mail ons voor een afspraak. Samen vinden wij het antwoord op deze vragen. Daarmee kom je in de toekomst niet voor onplezierige verrassingen te staan.

See this form in the original post