FinMyLife

View Original

Het regeerakkoord: het effect op jouw portemonnee in 2022

Na een periode van meer dan negen maanden onderhandelen, is er eindelijk een nieuw regeerakkoord op tafel verschenen. Het kabinet Rutte IV hanteert hierin een ongekend ruime begroting. De miljarden vliegen ons werkelijk om de oren. Maar heb jij baat van al dat geld dat onze nieuwe regering uit wilt geven?

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: waarschijnlijk zal je er in het eerste jaar vrij weinig van merken. Op Prinsjesdag werd al aangekondigd dat we er in 2022 niet of nauwelijks op vooruit zouden gaan. Nog geen drie maanden later zijn die vooruitzichten niet verbeterd. Sterker nog, onze energie is een stuk duurder geworden en de inflatie is opgelopen.

Belastingen in 2022 en verder
De inkomstenbelasting gaat volgend jaar een fractie omlaag. De belasting op het vermogen, zoals spaargeld, krijgt een iets hogere vrijstelling. Dit zou gemiddeld 0,1% moeten opleveren. Ook heeft het kabinet  in 2022 en de jaren erna koopkrachtverbetering belooft voor de lage en middeninkomens. Maar ook een nieuw stelsel voor het heffen van belasting op beleggingen, spaargeld en ander vermogen. 

Hypotheekrenteaftrek
Op basis van het regeerakkoord laat het nieuwe kabinet de hypotheekrenteaftrek voorlopig met rust. Die wordt dus niet versneld afgeschaft. Wel worden het komende jaar de fiscale aftrekposten begrensd. Dit houdt in dat je betaalde hypotheekrente in 2022 nog maar voor maximaal 40% mag aftrekken bij je aangifte inkomstenbelasting. Dit jaar is dat nog 43%. Mensen die meer dan € 68.500 per jaar verdienen, gaan als gevolg hiervan ook meer belasting betalen. 

Energie wordt duurder…
Als je beschikt over een variabel contract, ben je bij een gemiddeld gebruik van 1.400 m3 gas en 3.000 kWh elektriciteit in 2022 ongeveer € 650 meer kwijt. 

… maar de energiebelasting gaat flink omlaag.
Dat is een flink bedrag, maar gelukkig compenseert de overheid een belangrijk deel hiervan door de energiebelasting te verlagen. Bij een gemiddeld energiegebruik, zoals hierboven benoemd werd, gaat het om een tegemoetkoming van ongeveer € 450. Als je je energiecontract tegen een scherpe prijs hebt afgesloten en deze langer doorloopt, wordt je er in 2022 juist beter van. Deze belastingverlaging geldt namelijk voor iedereen. In die situatie steek je dus honderden euro’s in je zak. 

De zorgpremie stijgt in prijs
De zorgpremie valt in 2022 iets hoger uit dan dit jaar. Gemiddeld met zo’n  € 4 per maand. Zoals gewoonlijk zijn er grote prijsverschillen tussen zorgverzekeraars. Zo betaal je voor de duurste basisverzekering gemiddeld € 500 meer per jaar dan de goedkoopste verzekering. Maar, met de duurste heb je wel meer keuzevrijheid

Blijven er na het lezen van deze blog nog vragen hangen? Neem dan gerust even contact met mij op! Als jouw financiële coach kan ik je alles vertellen over het effect van het regeerakkoord op jouw portemonnee. Maar natuurlijk ook  over  andere belangrijke zaken die komen kijken in het nieuwe jaar. Contact opnemen kan door het onderstaande contactformulier in te vullen, of even te bellen naar  015 310 6992.


See this form in the original post