FinMyLife

View Original

Eindejaarstips: wat jij in 2021 nog kunt doen om in 2022 te besparen

Het einde van het jaar 2021 nadert. En om die reden heeft FinMyLife enkele financiële eindejaarstips voor je op een rijtje gezet. Want door bepaalde uitgaven nog in 2021 te doen, kun je misschien wel besparen in 2022. Door optimaal gebruik te maken van regelingen zoals schenkingsvrijstellingen, groene beleggingen en jaarruimte kun je meer uit je geld halen. Met de volgende tips ga jij met een gerust hart het jaar 2022 in. 

Tip 1: gebruik jaarruimte
Veel Nederlanders hebben te maken met een pensioengat. Deze is soms klein, soms groot. Door je jaarruimte zo goed mogelijk te benutten, is het mogelijk om dat gat fiscaalvriendelijk op te vullen. Jaarruimte is het bedrag dat je van de overheid mag gebruiken om belastingvriendelijk extra pensioen op te bouwen. Maar wat als je al een langere tijd niet genoeg pensioen opbouwt? Dan mag je de jaarruimte van de afgelopen zeven jaar gebruiken. Om te kunnen profiteren van het belastingvoordeel is het wel noodzakelijk om het geld vóór 2022 in te leggen.

Tip 2: Schenkingsvrijstellingen
Voor het  schenken van geld aan je kinderen, geldt  in 2021 een vrijstelling van € 6.604. Let er wel op dat de belastingdienst ouders ziet als één schenker, ook in het geval als de ouders gescheiden zijn. Dit bedrag wordt in 2022 verlaagt naar €5.677. Voor geldbedragen die je van je grootouders ontvangt, geldt dit jaar een vrijstelling van € 3.244. Ook dit bedrag wordt in 2022 verlaagt en kent dan nog maar een vrijstelling van €2.274. Het is daarom zeer gunstig om voor 2022 de schenkingen uit te betalen. 

Tip 3: groen beleggen
Heb je veel box 3-vermogen? Dan kun je overwegen om een deel van dat vermogen groen te gaan beleggen. Als je belegt in groenfondsen ontvang je namelijk een extra vrijstelling. We spreken hier over een bedrag van ruim € 60.000 en voor fiscale partners is het zelfs het dubbele. Ook krijg je extra heffingskorting van 0,7% over de beleggingen, wat dus kan oplopen tot ruim € 800. 

Tip 4: je huis isoleren
Met de huidige gasprijzen is isoleren op dit moment rendabeler dan ooit tevoren. En, de overheid betaalt ook nog eens mee als je twee of meer isolatiemaatregelen neemt. Je leest hier meer over op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Tip 5: schaf dure dingen aan
Ben je van plan om binnenkort een auto of boot te kopen? Of ben je van plan om je keuken of zolder te verbouwen? Zeker als je bezit over een flink spaarbedrag kan het verstandig zijn om niet te wachten tot volgend jaar om het geld uit te geven. De vrijstelling in box 3 is in 2022 € 50.650  per persoon en het dubbele voor fiscale partners. Als je meer vermogen hebt moet je daar belasting over betalen. 

Tip 6: betaal je aftrekposten van 2022 alvast
Soms kan het fiscaal interessant zijn om kosten die je mag aftrekken bij je aangifte inkomstenbelasting vooruit te betalen. Bijvoorbeeld hypotheekrente. Dat geldt vooral als je dit jaar meer dan € 69.398 op jaarbasis verdient. Dit jaar mag je nog 43% aftrekken. Dat daalt volgend jaar naar 40%. Vraag wel even na of dat bij jouw hypotheek mogelijk is. Oversluitkosten, advieskosten en boeterente mag je trouwens ook aftrekken. Bespreek dit bijvoorbeeld met je hypotheekadviseur.

Tip 7: los je hypotheek af
Het aflossen van je hypotheek kan ook een bestemming zijn van je extra spaargeld. Informeer wel even bij een financieel adviseur hoeveel je op jaarbasis boetevrij mag aflossen. Vraag hierbij ook naar de doorlooptijd, zodat je zeker weet dat je aflossing vóór 1 januari 2022 verwerkt is. 

Het kan nooit kwaad om met een financieel adviseur in gesprek te gaan. Benieuwd waar jij allemaal op kunt besparen voor het einde van het jaar? Neem dan gerust contact met ons op of loop gezellig binnen in ons nieuwe kantoor aan de kruisstraat in Delft.


See this form in the original post