Een andere woonwens door het vele thuiswerken? Opties genoeg!

pexels-vlada-karpovich-4939658.jpg

Door de corona crisis zitten we noodgedwongen aan de keukentafel vast. Thuiswerken is het nieuwe normaal geworden. We wonen er niet alleen, we werken, sporten, verzorgen de kids en borrelen er met vrienden. Juist om die reden is het huis een stuk belangrijker geworden het afgelopen jaar. 

Driekwart van zowel de huurders als de huiseigenaren heeft door de corona crisis een andere woonwens gekregen. Dit blijkt uit onderzoeken van diverse partijen. Hieruit blijkt dat de meest voorkomende wens een extra (werk)kamer is. Werk en privé willen we graag beter van elkaar gescheiden houden. 

Komt dit bekend voor? Dan zijn er drie opties om die wens in vervulling te laten gaan: het huis herindelen, kiezen voor een aanbouw of verhuizen. Om het iets overzichtelijker te maken hebben we wat voorbeelden uitgewerkt, inclusief gemiddelde kosten en de gouden tip voor de financiering hiervan.

 Nieuwe ruimte in het huis

Voor je gaat kijken naar een aanbouw, of nog ingrijpender: verhuizen, kan je eerst kijken of je jouw huis kan herindelen. Misschien gebruik je de zolder nu enkel als opslagruimte? Met een beetje geluk kan die rommelige zolder voor twee nieuwe kamers zorgen, zeker als er een dakkapel geplaatst kan worden. Het plaatsen van een dakkapel van vijf meter kost rond de €5.000 en het realiseren van twee aparte kamers op zolder ongeveer hetzelfde. Dit brengt voordelen met zich mee, want zodra het huis ooit verkocht moet worden stijgt het in waarde. De investering in extra ruimte verdien je na loop der tijd grotendeels terug. 

Een andere grote kamer vrij in het huis? Dan is het plaatsen van een extra wand of een deur vaak al voldoende. Een win-win situatie, want in dat geval scheelt het in kosten. 

Een aanbouw plaatsen 

Geen extra ruimte in het huis over? Dan is er de mogelijkheid om een aanbouw te overwegen. Van een stenen aanbouw tot een lichte serre. Ook met het plaatsen van een aanbouw kan het huis uiteindelijk in waarde stijgen. 

De kosten zijn natuurlijk afhankelijk van de afmetingen van de aanbouw. Voor het plaatsen van een serre rekent men ongeveer €1.000 per vierkante meter, inclusief arbeidsloon. Liever een stenen aanbouw? Deze heb je voor €2.000 per vierkante meter. Stel, je wilt een aanbouw realiseren van 5 meter bij 3 meter ben je tussen de €10.000 en €15.000 kwijt. 

 Verhuizen

Het kan zo zijn dat bovenstaande mogelijkheden voor jou geen optie zullen zijn. Als dit het geval is, wordt de wens om te verhuizen steeds realistischer. Maak in dat geval allereerst een plan van aanpak. Als je dan toch op zoek gaat naar een nieuwe, ruimere woning, let dan niet enkel op het aantal kamers en oppervlakte. Misschien heb je ook behoefte aan de grotere tuin voor de kinderen, de hond of de zomerse barbecues. Of wil je dat de woning voorzien is van moderne isolatie of juist zonnepanelen. 

Uiteraard is het zeer van belang om te weten hoe hoog de nieuwe hypotheek maximaal mag zijn. Hoeveel kan je lenen en is dit bedrag hoog genoeg om al je plannen te kunnen realiseren? 

 Financieel inzicht

Voor het verbouwen van het huis of het plaatsen van een aanbouw is het in veel gevallen mogelijk om de bestaande hypotheek te verhogen. De kans is namelijk aanwezig dat je overwaarde hebt of dit juist gaat creëren door een verbouwing te realiseren. Is dit niet het geval? Geen zorgen. Het is mogelijk om een persoonlijke lening af te sluiten. Enige kanttekening: er wordt meer rente over betaald dan voor het kiezen van de verhoging van de hypotheek.

De beste manier

Wat de beste manier is om de financiering van jouw plannen rond te krijgen, verschilt van persoon tot persoon. De juiste keuze kan je veel geld schelen. Daarom is goed financieel advies belangrijk. Overweeg jij je huis opnieuw in te delen, een aanbouw te plaatsen of op zoek te gaan naar een passende woning? Neem gerust contact op via 015-3106992 of vul onderstaand contactformulier in.

Pascal Berends