Durf te blijven beleggen

Als belegger weet je dat het cruciaal is om op het juiste moment in te stappen. Want als de beurs zich op een dieptepunt bevindt, moet je aankopen. Nadat je een mooie rit naar boven hebt gemaakt, stap je op het hoogste punt weer uit. Dat is natuurlijk dé manier om rendement te maken! Of niet?

Het draait allemaal maar om 1 ding: timen. Het op het juiste moment in- en uitstappen op de beurs met als doel een optimaal rendement te behalen.

In de grafiek die hieronder weergegeven is, wordt het verschil getoont tussen goed en slecht timen. Als je het goed doet, heb je 157 keer zoveel rendement dan wanneer je verkeerd timet. Dat is een flink gat dat er zomaar voor kan zorgen dat je in het verleiding raakt om het te proberen. Als je goed wilt timen, is het belangrijk om te weten wat de beurs op korte termijn gaat doen. Maar ook weten of de huidige stand van de koers in langetermijnperspectief hoog of laag is. Samengevat: het is dus erg belangrijk om te kunnen bepalen hoe de beurs ervoor staat.

Perfect timen bestaat niet
Het probleem is dat niemand het antwoord heeft op de vraag ‘wanneer is het de juiste tijd?’. Omdat de beursdalingen bijna altijd onvoorspelbaar zijn, is daar niet een duidelijk antwoord op te vinden. Als voorbeeld de Brexit, de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten en natuurlijk niet te vergeten: de uitbraak van het coronavirus. Situaties die er allemaal voor hebben gezorgd dat de beurs daalde. Daartegenover staat wel dat de oplevingen na deze gebeurtenissen opvallend zijn. En precies hier zit het probleem, want als belegger moet je twee keer goed kunnen timen. Zodra je uit de markt stapt en als je weer terug wilt komen. Maar uit onderzoek blijkt dat dit niet mogelijk is. En het gevolg? Een slechter beleggingsresultaat en verwachtingen die niet uit kunnen komen.

Bron: Dimensional

Toch komt er vaak een reden naar boven om het nu anders te doen. ‘De stand van de maan is nu ongunstig’ of ‘ik las in een artikel waarin een beleggingsexpert zei dat…’ of ‘ik mak technische analyses en de trend van nu is…’. Dergelijke beslissingen om deel uit te maken van de beurs zijn vaak emotioneel gedreven. De angst voor verlies of de hebzucht naar meer zijn veel bekende gevoelens die ons gedrag sturen. Een goed voorbeeld van beleggingsbeslissingen op basis van emotie is hoogtevrees. Door de media gevoede recordstanden zorgen bij beleggers vaak voor hoogtevrees, want what goes up must come down.

Alleen komt er het er op neer dat de aandelenkoersen niet leidend zijn aan de wetten van de natuur. Het voelt enerzijds logisch, want hoogtevrees bevestigt ons onderbuikgevoel. Maar gelukkig hebben we met beleggen geen last van zwaartekracht. Het is een slechte vergelijking om zwaartekracht te associëren met de hoogte van de aandelenkoers. Daarnaast is het een gegeven dat, met cijfers uit het verleden, er aangetoont kan worden dat na een recordstand van aandelenkoersen, het rendement niet slechter is dan na een daling. Uit een onderzoek van Dimensional blijkt dat de rendementen zelfs beter zijn na het aantikken van een recordstand in vergelijking tot rendementen na een daling van 20%. Dit is gemeten op basis van de rendementen van de S&P 500.

Als timen mogelijk zou zijn, dan zouden er nooit crisissen plaatsvinden. En werd iedereen gemakkelijk rijk. De realiteit is echt anders, maar tóch mooi. Als je nogmaals naar bovenstaande grafiek kijkt, zie je ook dat een belegger die in 1984 begon met beleggen, een rendement heeft van 596% en dit nog zonder dividend! Dus als je al die jaren niets gedaan hebt en je geld al het werk hebt laten doen, levert dat een goed rendement op. Daarbij komt een goede gemoedstoestand kijken. Het doorlopend volgen van de beurs kan namelijk onrust opleveren. En dat is niet gek, want veel mensen zijn erg betrokken als het gaat om hun vermogen.

Wat jij wel kunt doen
We hebben kunnen uitsluiten dat timen niet mogelijk is, omdat niemand weet wat ons te komen staat. Beleggen werkt als je de nodige tijd er in kunt steken en de koersschommelingen aan kunt. Hoe je dat het makkelijkst kunt bereiken? Door een financieel plan te maken en te beleggen in de richting van jouw persoonlijke doel. Kijk daarbij niet te vaak naar de koers en laat iemand met minder emotionele betrokkenheid,  maar met meer rationaliteit en structuur, over jouw vermogen je helpen bij het maken van beslissingen. Daar helpt FinMylife je uiteraard graag bij.

Wil je meer weten over het beleggen van jouw vermogen? Neem dan contact met ons op door onderstaand contactformulier in te vullen of te bellen naar 015 310 6992. 




Pascal Berends