Drie tips om jouw werknemers financieel fit(ter) te maken

financieel fit personeel

Een paar feiten op een rij. Maar liefst 62% van de werkgevers heeft personeel met geldzorgen. 25% van alle Nederlanders ligt weleens wakker vanwege hun financiële situatie. 35% van de huishoudens in Nederland heeft geen goede buffer om tegenvallers op te vangen. En maar liefst 40% van de senioren in ons land kunnen moeilijk rondkomen van hun pensioen. Wist je dat een financieel niet-fitte werknemer 20% minder productief is?

De financiële situatie van jouw medewerker is een privéaangelegenheid. Toch is de kans dat je hiermee te maken krijgt groot. Denk bijvoorbeeld aan het kopen van een huis, gezinsuitbreiding, pensionering of een echtscheiding. Deze gebeurtenissen hebben financiële gevolgen voor een medewerker en dus ook voor jou als werkgever. Wanneer financiële zaken niet goed geregeld zijn, leidt dit tot een lagere productiviteit. Financieel fit personeel is productiever, mobieler en gelukkiger.

Inzicht in de financiële situatie geeft rust. Je kunt hierbij denken aan inzicht in pensioenen, in buffers voor onvoorziene zaken of inzicht in inkomensrisico’s (arbeidsongeschiktheid, scheiding, werkeloosheid etc.). Als jouw medewerkers inzicht hebben in hun financiële situatie dan kunnen zij overwogen keuzes maken. En daar profiteer je als werkgever ook van. Besteed daarom als werkgever regelmatig aandacht aan levensgebeurtenissen met grote financiële impact.

Ziekte kan leiden tot geldzorgen. Niet alleen voor de medewerker, maar ook voor de werkgever. Welke risico’s loopt het bedrijf wanneer een medewerker geheel of gedeeltelijk langdurig arbeidsongeschikt raakt? Naast ontzettend veel regels krijg je te maken met het doorbetalen van het loon. Terwijl jouw zieke medewerker op dat moment geen opbrengsten genereert. Het loont om de arbeidsongeschiktheidsvoorzieningen en -risico’s goed in kaart te brengen. Wanneer dit voor beide partijen goed geregeld is, snijdt het mes aan twee kanten.

Een medewerker met geldzorgen neemt dit mee naar zijn werk. Hij is sneller afgeleid en meldt zich eerder ziek. Het is erg belangrijk signalen van financieel niet fitte medewerkers vroeg op te pikken. Signalen kunnen bijvoorbeeld zijn: mindere concentratie, beslissingen waar je op dat moment niets van begrijpt of loonbeslag. Het loont om er tijdig bij te zijn, niet alleen als je vermoedt dat een werknemer geldzorgen heeft. Ook door aandacht te besteden aan werknemers die geen geldzorgen (lijken te) hebben.

Tip 1: Bied financieel inzicht
Besteed aandacht aan levensgebeurtenissen met grote financiële impact, zoals gezinsuitbreiding, pensionering en arbeidsongeschiktheid. Financieel inzicht geeft rust!

Tip 2: Breng arbeidsongeschiktheidsrisico’s in kaart
Regel de voorzieningen bij arbeidsongeschiktheid op de juiste manier. Wanneer je te maken krijgt met een zieke medewerker kan dit ernstige financiële gevolgen hebben.

Tip 3: Herken signalen
Wanneer een medewerker geldzorgen heeft, neemt hij dit mee naar zijn werk. Herken de signalen en besteed aandacht aan levensgebeurtenissen met grote financiële impact.

Samengevat, praat met je medewerkers en regel de juiste voorzieningen. Herken signalen en probeer hierop te anticiperen.

Wil je hier meer over weten? Neem dan contact op via onderstaand contactformulier of bel 015-3106992.

Pascal Berends