Beleggen in Coronatijd

Het is zeer onrustig op de beurs. Sinds de uitbraak van het Coronavirus zijn beleggers wereldwijd in paniek. En dat zorgt voor een beurs die op en neer gaat. Een volatiele markt, dus. Natuurlijk, het is niet gemakkelijk om rustig te blijven wanneer de koersen dalen, maar dat is nu eenmaal een onderdeel van beleggen. Als je daar emotioneel op gaat reageren, kan dat nog schadelijker zijn voor jouw portefeuille dan de dalingen zelf.

Alles daalt en stijgt
What comes up, must go down. Zo is het altijd geweest en dat is soms wat heftiger dan we graag zouden willen. Maar dat het ging gebeuren stond al vast. Alles ging zo lang, zo hard omhoog, dat er ooit een ommezwaai moest komen. Hoe en wanneer, weten we echter nooit. Dus ook de experts op televisie niet. Maar het mooie is, dat dalingen ook weer gaan stijgen. En zoals je in onderstaand figuur kunt zien, zijn de meeste dalingen nooit groter dan de stijgingen. 

Stijgingen en dalingen van de Amerikaanse markten in de loop van het jaar vs. rendement over het kalenderjaar.png

Langetermijnstrategie
Wij kunnen er niet genoeg op hameren. Beleggen is een langetermijnstrategie. Wanneer beleggers aan markt-timing proberen te doen om eventuele verliezen in volatiele perioden te vermijden, is dat dan goed voor het langetermijnrendement? Nee. De kans is klein dat beleggers erin slagen de ontwikkeling van de markt te voorspellen, en zelfs als ze daar wel in slagen, is dat misschien meer te danken aan geluk dan aan talent. 

De beste dagen
Er is ook nog een ander gegeven dat markt-timing minder interessant maakt als een bron van rendement. Een aanzienlijk deel van het totaalrendement van aandelen over lange perioden wordt namelijk gegenereerd op slechts een handvol dagen. Aangezien het weinig waarschijnlijk is dat beleggers op voorhand weten welke dagen het hoogste rendement zullen opleveren en welke niet, is het beter om in volatielere perioden belegd te blijven in plaats van in en uit te stappen. Een belegger die zijn aandelen verkoopt, loopt namelijk het risico dat hij vanaf de zijlijn moet toekijken op de dagen dat de prijzen het sterkste stijgen.

Kijk maar eens naar onderstaand figuur. Dit laat het samengestelde rendement van de S&P-500 index (index 500 grootste bedrijven uit Amerika) zien. 

Rendement van de S&P 500 Index.png

Stel dat je in 1990 $1000,- had belegd, dan was dat in 2019 maar liefst $17.273,-  waard. Als je in die gehele periode één beste dag had gemist, was je rendement al bijna $2.000,- minder. En als je 25 beste dagen had gemist, was je belegging maar $4.314,- waard geweest na bijna dertig jaar. Slechts 25 dagen missen, betekent bijna $15.000,- mislopen. Waarschijnlijk omdat je ging timen en niet de lange termijn in gedachten hield. En dan hebben we het nog niet eens over de transactiekosten gehad.

Houd je aan het plan
Als er niets verandert in jouw persoonlijke situatie, hoeft jouw financiële plan ook niet te veranderen. Hoe gek het ook klinkt, beweging is noodzakelijk en biedt perspectief naar de toekomst. De markt doet zijn werk. 

stay calm.jpg

Een aantal relaties van ons heeft inmiddels aangegeven te willen bijkopen. Immers, sommige koersen zijn wel 20-25% goedkoper dan aan het begin van het jaar. Op zich een goede gedachte, aangezien dit een manier kan zijn om de koersdaling op te vangen en eerder uit het (papieren) verlies te zijn. De vraag is alleen wanneer het dieptepunt bereikt zal zijn. De enige manier om hier goed mee om te gaan, is structureel en planmatig. Dit doen we door de aankoop- (en eventuele verkoop) momenten te verdelen over een langere periode tegen lagere bedragen. Voor nu, laat de emoties op het gebied van de beleggingen vooral niet de overhand spelen. Houdt vast aan het plan, heb vertrouwen in de lange termijn markt en bovenal: Stay safe and healthy!

Pascal Berends